Dharana activa els sentits externs i interns. Millora la memòria i la capacitat d'atenció.

Exploració

  • Sortir al pati i observar amb atenció qualsevol cosa lliurement i amb tots els sentits
  • Es torna a l’aula i es comenta tot el que han observat o percebut. Els alumnes més grans, poden escriure-ho a la llibreta.

Beneficis:

  • Afina els sentits (tant interns com externs), millora la memòria i la capacitat d’atenció i concentració.

 

lotus-150x146La flor de lotus.

Aquest mudra correspon al xacra del cor i significa la puresa d’aquest òrgan. En el cor hi trobem l’amor i per tant la bondat, l’afecte, la comunicació, la compassió… qualitats que hem de cultivar de forma incondicional.

1- Assegut/da en la postura de lotus. Ajunta les mans davant del pit (namasté).

2- De forma concentrada, vas obrint els dits de les mans, (menys el dit petit i el polze que continuen junts) com si fossin els pètals de la flor. Respira pensant amb el seu color. Torna a tancar els dits suaument i repeteix el “mudra”.

3- Imagina’t que els teus dits, són les arrels de la flor que busquen l’aliment. Ho farem amb aquest mudra:

4- Les mans juntes, obre els canells i ves portant els dits de les mans cap avall, junta els canells i separa una mica les mans, (pots moure els dits com si fossin les arrels que busquen l’aigua). Repetir-ho unes quantes vegades i respirar profundament.

Beneficis:

Treballa l’atenció i la concentració. També el xacra del cor, “anahata”, on s’hi guarden els bons sentiments: l’amor, la puresa i la compassió.

                                                                                                           Dolors Garcia

                                                     Del llibre: IOGA I EDUCACIÓ. Un aprenentatge per a la vida

Altres pràctiques
06/09/2014
Viatge a través de la música Seu a la cadira, esquena recta, peus ben recolzats a terra, tanca els ulls i escolta els sons de l'exterior. Després d'uns segons, escolta els sons fora de la classe (passadís, classes contigües). A continuació escolta els sons dins de la classe.
06/09/2014
RESPIRACIÓ DE L'ABELLA (BRAHMARI)¡ Assegut a la cadira amb l'esquena recta, els peus ben recolzats a terra, les espatlles relaxades, la cara relaxada, tanca els ulls i escolta els sons del teu entorn, atent i relaxat. Escolta la teva pròpia respiració
21/08/2014
L'esquena és el pal al llarg del qual els impulsos vitals, comparable a l'electricitat, s’eleven cap el cervell alimentant l'atenció i l'entusiasme per la vida. Les pràctiques per al redreçament de la columna vertebral han de formar part del dia a dia en l'entorn escolar.
Totes les pràctiques
Comentaris
No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>