No cal demostrar les virtuts reparadores del son, tant física com mentalment. Somiar té una funció terapèutica, artística i espiritual. En canvi, l'alt nivell d'exigència de la vida moderna és un factor constant d'estrès que genera trastorns de son tant en els adults com en els nens, encara que es digui que el nen viu al marge de les inquietuds dels "grans" i que dorm com un angelot. Escriu Elizabeth Werlen.

yoga-nidra-2Per a certes persones, abandonar-se en braços de Morfeu es converteix en un repte, amb l’obsessió de nits tedioses sense somnis i somorts despertars.

Evitar exposar-se a les tensions inherents a la trepidant modernitat és desitjable, però no sempre possible. Cal continuar realitzant les activitats rutinàries o asseient-se en un pupitre escolar per preparar-se per fer-se “gran”. Fins i tot retirar-se en una illa deserta comporta les seves contingències i la seva ració de pors.

Siguin quines siguin les nostres condicions de vida, siguem rics o pobres, joves o vells, estiguem malalts o en perfecta salut, l’angoixa de la nostra finitud ens envaeix un dia o altre. Per eliminar les inquietuds, els medicaments de la farmacopea convencional no resolen la problemàtica subjacent i només aporten un alleujament,  els efectes secundaris són de vegades més temibles que les disfuncions

Què fer? Fugir? Aguantar? Lamentar? O potser millor buscar en nosaltres mateixos el remei inesperat?

El somni dels ioguis

Les perspectives serien ben fosques si Orient no hagués acceptat lliurar una part dels secrets del seu art de viure amb consciència, i si els occidentals no haguessin percebut les seves aportacions benèfiques i complementàries a la recerca de la felicitat i l’equilibri. Divulgant aquestes disciplines que tenen en compte l’ésser humà en la seva globalitat, sembla que han anticipat la necessitat de trobar com adaptar-se als vertígens de la vida actual.

El Ioga, arribat des de temps remots, està cada vegada més al nostre abast. Els efectes de la seva pràctica a tots els nivells de salut són reconeguts fins a tal punt que els metges occidentals, malgrat la seva essència cartesiana, arriben a prescriure’l als seus pacients i ja són incomptables els professors i els practicants en els nostres pobles i ciutats.

Enmig d’escoles i llinatges ben coneguts n’hi ha una que es dedica totalment al somni, es tracta del Ioga Nidra. Aquest ioga del somni i del somiar, sorgit de la tradició tàntrica del Shivanisme del Caixmir, estava, en els seus orígens, reservat als grans savis. Algunes de les seves pràctiques són esmentades en els Sutras de Patanjali sota el nom sànscrit de Nyasa.

És a partir d’un llarg estudi dels textos fundadors que un iogui indi contemporani, Swami Satyananda, va desenvolupar un mètode despullat dels rituals complicats dels ensenyaments originals i ho va divulgar el 1956.

Tal com el coneixem avui, el Ioga Nidra no és una invenció pròpiament dita, sinó el resultat d’una síntesi del procés de relaxació profunda posada a punt en temps immemorials.

Com únicament pot fer-ho la saviesa, el Ioga Nidra coincideix amb els descobriments recents en neurociència, medicina i psicologia.

Si hem somiat dormir millor, una sessió de 20 minuts d’aquesta relaxació guiada equival, pràcticament, a tres hores de son. No es tracta doncs de l’evasió nocturna en la qual intentem submergir-nos al final de les nostres jornades extenuants, al contrari, es tracta d’un breu somni lúcid, molt recuperador, durant el qual el cos descansa mentre que l’esperit continua despert.

El somni despert

El principi està fundat en un retir progressiu dels sentits, excepte el del contacte amb el suport sobre el qual un està instal·lat, immòbil, i el de l’oïda a través del qual són rebudes les consignes d’aquest viatge interior.

En nou seqüències seguint la progressió de l’escala de Patanjali (Transició, Sankalpa, Rotació de la consciència, Respiració controlada, Sensacions per parells oposats, Imatges ràpides, Història simbòlica, Sankalpa, Transició), el recorregut condueix a l’origen del jo íntim i acompanya el retorn a l’activitat amb un cos descansat i un estat d’esperit renovat.

Es tracta, doncs, d’un art que demana tacte per focalitzar l’atenció sobre les sensacions corporals i acollir les nombroses estimulacions de l’imaginari. Tant és així, que durant una sessió sàviament guiada, igual que un dofí unes vegades saltant per sobre de la superfície de l’oceà, altres submergint-se en l’aigua profunda, hom sura sobre la línia de flotació, traspassant imperceptiblement, d’etapa en etapa, les fronteres del conscient i del subconscient, portant, de vegades, els tresors amagats de records oblidats o d’enigmàtiques imatges.

La conquesta d’un altre somni

Com tot descobriment fonamental, el procediment és d’una eficàcia  inaudita i d’una evident simplicitat. Però si un vol copsar tota la subtilitat, a més de la pràctica assídua amb un professor o de l’escolta de sessions gravades, és necessari rebre una iniciació.

Aquest mètode va ser  transmès a Europa per Micheline Flak, traductora del llibre del seu autor, Swami Satyananda, Yoga Nidra, d’aquest mestre ella va rebre personalment l’ensenyament durant uns quaranta anys. Com a professora d’anglès i de ioga, també és pionera en la introducció del ioga i de la relaxació en el marc escolar i fundadora del RYE França (Recherche pour le Yoga dans l’Education)

Nombrosos professors, educadors, terapeutes, metges de diferents parts del món utilitzen aquesta pràctica amb fins personals i es refereixen a ella dins del seu marc professional, per compensar el son o reeducar, millorar la concentració, aguditzar la memòria, estimular la creativitat, calmar l’excitació, dinamitzar l’apatia, alliberar la paraula

Els formadors de RYE Espanya, filial fundada el 2010 a Barcelona, han rebut l’ensenyament de Micheline Flak, heretant així per línia directa la visió teòrica del seu dissenyador, Swami Satyananda, i del seu “saber-fer espiritual“. Per la seva banda, es consagren a transmetre l’essència amb precisió i sensibilitat durant els mòduls de formació que donen accés a un certificat.

El Ioga Nidra en la seva forma original, era competència d’una ascesi per aconseguir un estat superior d’elevació. L’estructura, tal com ens ha estat transmesa avui, respon tant a les necessitats corporals més bàsiques de relaxació com a les aspiracions més subtils d’obertura de la consciència.

L’art del Ioga Nidra s’assembla al d’un funàmbul que passeja entre dos elements, aire i terra. Consisteix en explorar els territoris que van del cos físic al cos subtil (els cinc koshas, segons la teoria iòguica), mantenint-se en equilibri sobre la corda de la lucidesa.

Està provat que és també un art per l’art, una font d’inspiracions per a l’artista consumat, així com per al creador que dormita en el fons de cada un d’entre nosaltres i espera el prodigi de ser revelat.

Elizabeth Werlen és formadora RYE Espanya

Article publicat a la revista digital YOGA enred.com

Altres publicacions
10/02/2017
El savi Patanjali va ser el primer en codificar els Yoga Sutra. Patanjali definia el ioga com "la restricció de les fluctuacions de la ment". Les fluctuacions són tots els moviments que es generen en el nostre interior: pensaments, emocions, desitjos, records, fantasies, etc...
03/06/2015
El ioga educatiu és el tema desenvolupar en l'article escrit per Eulàlia Muñoz, presidenta i formadora del RYE España, publicat en el nº 2 de la revista "Propuestas para una escuela afectiva" coordinada per Luís López González
09/02/2015
La diferència ens fa únics i especials. El ioga treballa a la persona de forma integral, respectant la seva individualitat. Els mestres, els pares i la societat en general, tenim la responsabilitat de fomentar la igualtat entre les persones. En l’àmbit escolar, veiem que hi ha una part de l’alumnat…
Totes les publicacions
Comentaris
No hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>