Revista: “Cuadernos de pedagogía”
Publicació: nº 419, de gener del 2012.
Al nº 419 de gener del 2012 “Cuadernos de pedagogía” ha publicat l’article sobre l’aplicació del ioga a l’aula realitzat per Eulàlia Muñoz professora d’anglès a secundària i formadora del “RYE España”. Un bon exemple del valor afegit que aporta el ioga a una activitat d’aprenentatge, potenciant l’atenció, la concentració, la memorització i la creativitat.
El ioga a l’aula facilita l’aprenentatge i millora la relació entre professorat i alumnat, una afirmació ja defensada en les II Jornades sobre estrès laboral docent. Mmalalties que pot provocar, celebrades a Barcelona els dies 19 i 20 de març 2010 organitzades pel Col·legi de Llicenciats en Psicologia de Barcelona, en la qual hi van participar alguns dels membres de la nostra associació. Malgrat que el ioga és una disciplina, ciència i filosofia mil·lenària, el percebem, avui més que mai, com a actual i viu.
Des de fa uns trenta anys sorgeixen en diferents parts del món equips formats per metges, psiquiatres, experts en ioga i mestres, que busquen comprovar, a nivell científic, la seva eficàcia com a element d’ajuda en diferents malalties, teràpies i, també, al món escolar que tanta necessitat té de concentració. En relació amb l’entorn escolar i al llarg d’aquests últims trenta anys, la influència positiva del ioga ha estat provada a occident en països com França, Bèlgica, Regne Unit, Itàlia, Grècia, Brasil, Xile, Uruguai, Israel i Estats Units. D’altra banda, trobem el ioga dins dels currículums optatius en diverses escoles angleses, nord-americanes, australianes, coreanes i franceses.
La pregunta és: En què pot ajudar-nos el ioga en el context de l’aula? Entre les múltiples raons per les quals el ioga s’està convertint en un element vàlid i útil dins de les nostres aules, està el fet que el nostre alumnat no ha desenvolupat la seva intel·ligència emocional correctament, la qual cosa ha comportat un augment de trastorns mentals com: depressió, estrès davant els exàmens, disfuncions alimentoses, obesitat i problemes de tipus psicosomátics i/ o socials com el “bullying”, l’automarginació, l’autoexclusió, etc.. El ioga pot donar-nos una mà enfront de trastorns físics (postura corporal), psíquics i, igualment, emocionals.
Portada article